foto 2

ISBN 9781616270902

 

 

Slappe HAP, mijn leven met een buik als gatenkaas in een slangenwereld.

Hoe kom je op zo’n titel? En waarom ben je begonnen dit boek te schrijven? Twee vragen die ik geregeld hoor. Ik zal beginnen met het waarom. Van jongs af aan schrijf ik al graag. vroeger riep ik altijd al dat ik ooit een boek zou gaan schrijven, maar dat het met deze reden zou zijn, lag niet echt in de planning. Nadat ik in 2009 in het ziekenhuis belande met een hele nare spijsvertering, stapte ik die dag ook gelijk in een rollercoaster, die tot op heden nog steeds door dendert. De eerste vier jaar stond ik in een soort van overlevingsstand, mijn positieve karakter schreeuwde de boventoon en elk naar onderzoek betrad ik of was het helemaal niets. Knop om en doorzetten, ik kan dat! Dat ik vanbinnen bang was en een hekel aan al die ellende had liet ik niet blijken. Ik moest doorzetten en door die ellende heen, dan zou er straks een oplossing komen en dan zou ik weer kunnen ontspannen. Helaas kwam dat moment niet en bleef ik doorgaan. Mijn standaard uitspraak is “ik win, ook al heb ik al zoveel verloren…ik win”. Steeds vaker kreeg ik de vraag of ik wel van deze aarde was en niet van één of andere planeet hier ver vandaan. En hoe houd je het allemaal vol? Zelfs in mijn naaste omgeving had men niet altijd door dat ik eigenlijk wel heel ziek was, doordat ik me altijd heel sterk voordeed en altijd vrolijk en positief was.

Voor Slappe HAP kreeg ik het idee, om de lezers op mijn schouder mee te nemen. Mijn gedachten en gevoelens open en bloot op papier te zetten en eigenlijk door middel van het schrijven, over te brengen hoe ik me voel, wat er in mij omgaat maar ook mijn strategie om mijn hoofd boven water te houden. Laten zien dat ik ook gewoon een mens ben, maar met mijn karakter en cynische humor knokt tegen een ziekte die het laatste woord wil hebben in mijn lijf. Ik wilde een boek schrijven, waar de lezer volledig in zou worden opgeslokt, het idee hebben dat ze op dat moment letterlijk in de situatie aanwezig zouden zijn, maar ook dat men zou kunnen lachen om mijn hilarische gedachtegangen van tijd tot tijd. Tegelijkertijd wilde ik dat het boek een eye-opener zou zijn voor artsen en verpleegkundigen. Een kijkje achter de schermen, hoe de zorg word ervaren uit het oogpunt van een patiënt. Maar ook als herkenning voor een andere patiënt of gewoon iemand die graag leest. Ik wilde graag een groot en breed publiek bereiken en mijn ziekzijn openstellen voor een ander! Maar vooral dat als je positief bent en blijft je al heel veel gewonnen hebt!

Tja, en dan de naam. Hoe kom je erop… Slappe HAP is ontstaan bij mijn ouders in de keuken op tweede kerstdag 2013. De ondertitel, “Een leven met een buik als gatenkaas in een slangenwereld” had ik al, maar ik zocht een krachtiger titel, die wel passend zou zijn. Mijn moeder zei daarop tussen neus en lippen door dat ik een mooie slappe hap daarbinnen had. En de titel was geboren! De ondertitel was eigenlijk heel logisch…

Aangezien ik de laatste jaren nogal wat gaten in mijn buik heb gekregen, was een buik als gatenkaas voor de hand liggend. Daarbij komt nog eens dat mijn ouders mij Antje hebben genoemd…Frau Antje, kaasmeisje… En dan de slangenwereld… De endoscopie afdeling in het ziekenhuis. De afdeling waar ze met slangen werken die een kijkje nemen in je binnenste ik, de afdeling waar ik vaak vertoef! Dus duidelijker kon niet!

Kortom Slappe HAP een boek vol cynische humor, een boek met zo nu en dan een traan maar vooral een grote lach!!